Semnarea Acordului dintre reprezentanții puterii și opoziției, urmare medierii troicii ministeriale europene, este „un succes datorat implicării active a Uniunii Europene și a statelor membre pentru ajungerea la un compromis între părțile implicate în criza politică profundă traversată de Ucraina”, se arată într-un comunicat MAE.
Potrivit sursei citate, România, în calitate de stat membru al UE, va continua să se implice activ în procesul de facilitare a soluționării depline a crizei.
Pe de altă parte, MAE își exprimă „regretul profund că a fost necesară ajungerea într-o situație limită, cu nenumărate victime, care să determine părțile implicate să dialogheze eficient”.
Ministerul de Externe consideră că Acordul privind soluționarea crizei din Ucraina prevede etape „bine definite”, care vor asigura soluții pe termen lung și vor relansa Ucraina pe calea democrației și consolidării statului de drept. Redresarea economiei ucrainene va trebui să fie, de asemenea, una din prioritățile Uniunii Europene, ale SUA și ale instituțiilor financiare internaționale, se mai arată în comunicat.
Totodată, MAE exprimă convingerea că „implementarea durabilă și consecventă a acestuia va asigura stabilitate și prosperitate poporului ucrainean”.
În lumina evenimentelor tragice din ultimele zile, Ministerul de Externe apreciază că părțile implicate în actuala criză trebuie să depună toate eforturile pentru a se evita, pe viitor, „escaladarea unor violențe nejustificabile, care afectează profund poporul ucrainean”.
Președintele Viktor Ianukovici și reprezentanții opoziției au semnat, vineri, în prezența mediatorilor europeni, un acord de ieșire din criza din Ucraina, relatează AFP.
Acest acord prevede concesii majore față de opoziție, inclusiv alegeri prezidențiale anticipate, formarea unui guvern de coaliție și o reformă constituțională. Acordul a fost obținut în urma unor violențe care s-au soldat cu 80 de morți, începând de marți, la Kiev.